Kurirka OLGA STOJANOVIĆ: KONTRO-VERZIJA I PER-VERIJA O DEČAKU IZ ŽUTE KUĆE
Saša Milivojev je poznati pisac, pesnik, novinar kolumnista i politički analitičar. Jedan je od najčitanijih kolumnista u Srbiji, autor je pet knjiga i stotinu kolumni objavljenih u dnevnim novinama. Autor je romana „Dečak iz Žute kuće“ i brojnih političkih govora. Njegovi radovi prevedeni su na dvadesetak jezika širom sveta.
English  Srpski 

 

 

 

Kurirka Olga Stojanović
KONTRO-VERZIJA I PER-VERZIJA
O DEČAKU IZ ŽUTE KUĆE

 

 

 

 

izvor: KNJIŽEVNE NOVINE UDRUŽENJA KNJIŽEVNIKA SRBIJE

 

 

Kontroverzni mladi pisac Saša Milivojev, prokaženi kolumnista i čovek u akribičkom usponu, bez obzira na ispovedne padove, između ostalih i autor knjige „Ljubavni RecePat“, koji – kako epska narodna Saša Milivojev i Olga Stojanovićpesma nalaže – „Drži lijevu u desnici ruci“ - autor Milivojev alias DEČAK IZ ŽUTE KUĆE - svojim se romanom javlja u trenutku koji nadilazi i sam fenomen publicističke aktuelnosti.

Ovim šokantnim naslovom i sledstvenim mu sadržajem, koji je podcrtano Faction a ne Fiction, autor se drskošću, koja se mora isplatiti, zahvaljuje decentno jednoj vremešnoj Gospođi, Umesto predgovora... Ni teško ni lako nije naslutiti niti ustvrditi da je Gospođa likom i delom nekad prva srpska neprijateljica, a sada moguće prva srpska prijateljica, preplanula i muškobanjasta Karla Del Ponte, kako bi se u žargonu reklo: „Kurata riba“!

Elegancijom doista neobuzdanog, a pokadšto artikulaciji nepristupačnog dara, Milivojev se u ispovesti DEČAKA IZ ŽUTE KUĆE javlja i kao veoma vešt majstor dijaloga, gde se postiže ono što se retko sreće i u velikoj literaturi: POTRESNOST. Samo likovno rešenje korica je jednako brutalno kao i celokupan sadržaj knjige, ali je sve skupa stilski čisto, sa svojevrsnom arapskom akribijom koja piscu nije strana, a čitaocu, možda, postaje i bliska!

Knjiga Saše Milivojeva je u neku ruku aktuelna i saobražena vremenu u kome živimo, i zbog svog „zlostavljačkog karaktera“, jer gađa u metu koju je u slobodnom Saša Milivojev Dečak iz Žute kućeizražavanju teško i izreći (umetnička forma), koliko ju je god lako medijski eksplicirati. Milivojev se opredelio za ovaj prvi teži posao, rizikujući u prvom licu jednine i život i smrt i vaskrsnuće i pad, igrajući obe uloge istovremeno: i ulogu žrtve i ulogu zlostavljača, ali u sopstvenoj poetici.

Ova bi knjiga morala imati adekvatan odjek, makar u alternativnoj kulturnoj javnosti. I još valja reći da je mladi autor nekom bezumnom smelošću pretekao i zvaničnike koji će u nekom entom milenijumu ustanoviti dokumentarnost ovog slučaja, zapravo predupredio je njihovu mekoputnu malaksalost i korumpiranu smelost.

Štivo ne podleže književnoj ili pedanterijskoj kritici, već samo pohvalama za sam čin koji se iznimno samo ovom autoru nije oteo trenutkom obelodanjivanja. Neka je i PER-VERZIJA I KONTRO-VERZIJA, ali je svakako plemenita koliko i brutalna sub-verzija svakog odlaganja i zakidanja na meri. Mera Saše Milivojeva je jako kilo teksta, i sto grama gratis.

 

Saša Milivojev Olga Stojanović Dečak iz Žute kuće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAJČITANIJE:

 

 


SAŠA MILIVOJEV, INTERVJU ZA MAGAZIN EKSPRES: AKO PREĆUTKUJEMO STRAVIČNE ZLOČINE, ONI ĆE SE U BUDUĆNOSTI PONAVLJATI


SAŠA MILIVOJEV - EMIR SAVREMENE POEZIJE SRPSKE KOD BRITANSKOG SVETIONIKA


SAŠA MILIVOJEV - GLAS RUSIJE, INTERVJU, GLEDAO SAM KAKO TESTEROM SEKU LEŠ


PROFESOR EMERITUS DR RADE BOŽOVIĆ O STIHOVIMA „SVETSKOG BOLA“ SAŠE MILIVOJEVA


PROF. DR MILA ALEČKOVIĆ O POEZIJI SAŠE MILIVOJEVA


DALIBORKA STOJŠIĆ: „SIN DUŠE - SAŠA MILIVOJEV“, PREDGOVOR KNJIGE KAD SVITAC ODLETI


KNJIŽEVNE NOVINE UDRUŽENJA KNJIŽEVNIKA SRBIJE: KURIRKA OLGA STOJANOVIĆ - KONTRO-VERZIJA I PER-VERZIJA O DEČAKU IZ ŽUTE KUĆE


SAŠA MILIVOJEV: VIKIPEDIJA JE MREŽA MRŽNJE I ZLA


SAŠA MILIVOJEV: LAŽNI GENOCID U SREBRENICI KRIJE PRAVI U GAZI


SAŠA MILIVOJEV - KAD SVITAC ODLETI - OSVRTI SAVREMENIKA


SAŠA MILIVOJEV – KAD SVITAC ODLETI, ANDERGRAUND KRITIKA MILANA B. POPOVIĆA, BLIC, BEOGRAD, 18.4.2010. (WWW.BLIC.RS)


POZNATA GLUMICA O POEZIJI SAŠE MILIVOJEVA


SAŠA MILIVOJEV - SVETSKI BOL - NAUČNI PRIKAZ PESME - POEME SVETSKI BOL. UVOD U POETIKU SAŠE MILIVOJEVA. PIŠE: NACIONALNA ŠTETOČINA


SAŠA MILIVOJEV - BLOGGER


SAŠA MILIVOJEV - SVETSKI BOL


SAŠA MILIVOJEV O DUBOKOJ DRŽAVI I SATANISTIMA, VLADARI SVETA


SAŠA MILIVOJEV - ČAŠA KRVI


SAŠA MILIVOJEV - POMOR


SAŠA MILIVOJEV - PORUKA POSLE SMRTI


SAŠA MILIVOJEV - AMAL (O DEVOJČICI IZ JEMENA KOJA JE UMRLA OD GLADI)


SAŠA MILIVOJEV - KAZNA (O POSLEDICAMA BIOLOŠKOG RATOVANJA I EKSERIMENTISANJA NAD LJUDIMA)


SAŠA MILIVOJEV - KORONA


SAŠA MILIVOJEV - NEMA VIŠE POEZIJE, GOTOVO JE


SAŠA MILIVOJEV - ZAO SVET BEZ DUŠE


SAŠA MILIVOJEV - CRNI KAMEN (MEKA, SAUDIJSKA ARABIJA)


SAŠA MILIVOJEV - IZBOR NAJLEPŠIH PESAMA OBJAVLJENIH U ZBIRCI KAD SVITAC ODLETI


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.sasamilivojev.com

 Copyright © by Saša Milivojev, All Rights Reserved